De 7 vanligaste frågorna om Mobilt Bredband

Var fungerar mobilt bredband?
Mobilt bredband växer just nu så det knakar och kan liknas vid den revolution som fast bredband stod för i slutet på 90 talet. Mobilt bredband fungerar på samma sätt som mobilttelefoni men är förpackat för att erbjuda en trådlös uppkoppling för datorer snarare än telefonsamtal och sms. För att få tillgång till mobilt bredband och möjligheten att koppla upp datorn mot Internet var man än är behöver man ett modem och ett kontantkort eller abonnemang för mobilt bredband. Modemet kopplar man till datorns USB port. Kontaktkortet eller abonnemanget skaffar man från någon av de operatörer som erbjuder dessa tjänster i Sverige.
Hur snabbt kan jag surfa?
Det går tyvärr inte att ge någon exakt siffra på hur snabbt man kan surfa med mobilt bredband. Det finns så många olika saker som påverkar hastigheten att det ibland kan skilja en hel del mellan olika rum i samma hem. De viktigaste faktorerna är vilken teknik som används, hur många andra som sitter i närheten och surfar och hur miljön mellan datorn och mobilmasten ser ut. Operatörerna bygger hela tiden ut sina nät och man kan alltid räkna med nyare teknik och bättre hastigheter i de större städerna jämfört med i mindre städer eller på landet. Den hastighet som operatörerna anger i sin reklam är nästan alltid teoretiska hastigheter som man mer eller mindre aldrig kan nå upp till i praktiken. PTS sändarkarta och kartan på bredbandskollen ger den bästa bilden över mobilmasterna (vilken teknik som finns tillgänglig) samt vilken hastighet andra människor får när de surfar med mobilt bredband.
Jag vill gärna skaffa mobilt bredband för att kunna surfa från sommarstugan, fungerar mobilt bredband i hela landet?
Mobilt bredband fungerar tyvärr inte riktigt i hela landet. För att mobilt bredband ska fungera måste man befinna sig inom operatörens täckningsområde. Näten täcker de flesta platser där människor brukar röra sig. Tyvärr finns det också stora områden med glesare befolkning där operatörerna inte finner det ekonomiskt att bygga ut näten. Vill du vara helt säker bör du titta på operatörernas egna täckningskartor eller på PTS sändarkarta där man kan se operatörernas alla basstationer.
Vad ska jag tänka på när jag väljer abonnemang?
Det finns några olika faktorer som man bör fundera på när man väljer abonnemang för mobilt bredband. Alla operatörerna erbjuder egentligen i princip samma tjänst, via samma teknik, men paketerar sina olika abonnemang på olika sätt. Detta gör det tyvärr ganska svårt att jämföra olika abonnemang och operatörer med varandra, även om det i princip handlar om samma produkt. Det viktigaste man ska kika på är om det finns någon trafikbegränsning samt priset. De billigare abonnemangen har ofta en trafikbegränsning som gör att en billig månadskostnad på pappret kan blir en dyr månadskostnad när räkningen kommer. Det andra du ska kika på är priset, vissa operatörer döljer kostnader i anslutningsavgifter, långa bindningstider och liknande. Räkna alltid på den totala kostnaden under bindningstiden.
Många abonnemang har begräsningar för hur mycket jag får ladda ner. Hur vet jag hur mycket jag kommer att ladda ner?
De flesta abonnemang har någon form av trafikbegränsning. Begränsningen kan fungera på lite olika sätt. De två vanligaste formerna av begränsningar är antingen att hastigheten stryps till ett minimum när man laddat ner sin kvot eller att man får betala extra för all den trafik som överstiger den kvot man har. Innan man skaffar mobilt bredband är det naturligtvis jättesvårt att veta hur mycket man laddar ner. Tar man i för mycket riskerar man att behöva betala för ett onödigt dyrt abonnemang. Underskattar man däremot hur mycket man laddar ner riskerar man att få en onödigt dyr räkning alternativt se hastigheten strypt halva månaden. Det bästa och enklaste sättet för att beräkna hur mycket trafik man kommer att behöva och hur mycket man gjort av med historiskt är att installera ett litet program som mäter detta. Ett utmärkt litet program för detta är Netlimiter. Netlimiter finns både i en enklare gratisversion och i en mer avancerad betalversion.
Fungerar mobilt bredband när jag rör mig, exempelvis när jag åker bil, buss eller tåg?
Mobilt bredband fungerar utmärkt även om man rör sig. Ett undantag är flyg där man normalt sätt varken får eller kan använda mobilt bredband. Jag har exempelvis åtskilliga gånger surfat med mobilt bredband när jag åkt X2000 (200km/h) mellan Göteborg och Stockholm utan problem. En förutsättning är naturligtvis att den väg man färdas täcks in av operatörens basstationer och att det därför finns täckning för mobilt bredband.
Kan flera datorer dela samma uppkoppling?
Hemma eller på kontor är det vanligt att flera datorer delar på samma uppkoppling. Därför har nästan alla modem för fast bredband en inbyggd router. De flesta modem för mobilt bredband saknar däremot den här funktionen och kopplas istället till en specifik dators USB port. Vill man kunna dela samma uppkoppling behöver man därför antingen ett speciellt modem (som fungerar som router) eller en router med en speciell USB port där man kan koppla in sitt modem. Ett exempel på ett modem med inbyggd router är Huawei B970. Alternativet är att skaffa ett abonnemang med en form av tvillingkort där man får två eller fler modem att använda med samma abonnemang.

Tack för en grym sida! Anders, Katrineholm